Imaginile din acest articol au rol de exemplu. Acestea aparțin autorilor indicați în descriere.
Sursă imagine principală: PixaBay – F.F. / Licență PixaBay
Este greu să trezești printr-o experiență virtuală emoții puternice. Nu ca atunci când îți ridici ochii pentru prima dată spre tavanul Capelei Sixtine. Sau după ce ai ajuns față în față cu celebra Monalisa, după ce te-ai zbătut prin mulțimea numeroasă. Sunt atât de multe muzee fascinante în întreaga lume. Nu îți ajunge o viață întreagă pentru a le vedea pe toate.
Partea bună este că există o alternativă. Digitalizarea a creat posibilitatea de a vizita muzee și colecții din întreaga lume. Unele dintre cele mai frumoase și spectaculoase dintre acestea pot fi vizitate și de pe canapeaua din living. Nu aveți nevoie decât de un calculator și o conexiune bună la internet.
Spuneam că nimic nu se compară cu o vizită în persoană. Dar nu-i o idee rea nici să le treceți pragul virtual. În special acum, când multe dintre ele sunt închise datorită pandemiei COVID-19. Sau se regăsesc în țări unde nu puteți ajunge momentan. Costurile ridicate, timpul și distanța sunt și ei factori importanți. Aceștia pot îngreuna sau chiar împiedica o vizită chiar și atunci când situația mondială este liniștită.
Așa că faceți-vă confortabili, puneți apa la fiert pentru ceai și deschideți browserul preferat. O să vizităm împreună virtual culoarele unora dintre cele mai interesante muzee și colecții ale momentului.
Sala de expoziție centrală a Muzeului Britanic. Sursă imagine: PixaBay – H. / Licență PixaBay
1. Muzeul Britanic, Londra, Regatul Unit
Muzeul Britanic este unul dintre cele mai spectaculoase din Regatul Unit. Acesta a fost deschis în 1759. La acea vreme era singurul muzeu din lume accesibil publicului larg. După mai bine de 250 de ani, britanicii știu cum să se reinventeze continuu. Astfel, expoziția rămâne în avangarda instituțiilor de acest gen.
Saltul către virtual a venit astfel natural. Dar muzeul nu a dorit să se limiteze la o simplă vizită online. A dus în schimb interacțiunea la rang de artă. Portalul Muzeului Britanic are un design futurist. Te plimbi pe o planșă pe care apar împărțite continentele. Fiecare are punctele sale de interes, care scot diverse sunete atunci când sunt atinse. Îți poți face propria melodie în timp ce explorezi istoria omenirii. Super tare, nu?
Culoar interior în Galeria Ufizzi. Sursă imagine: Unsplash – Clay Banks / Licență Unsplash
2. Galeria Ufizzi, Florența, Italia
Galeria Ufizzi din Florența și-a deschis porțile virtuale tuturor împătimiților de frumos. Colecția digitală a acesteia a ajuns în prezent la nu mai puțin de 300.000 de obiecte. Este o veritabilă comoară renascentistă în mediul online. Aici puteți găsi opere ale unor titani ai artei precum Botticelli, Tițian sau Canaletto.
Nu vreți să vedeți colecția obiect cu obiect? Atunci optați pentru a explora galeria în mod personalizat. Mergeți la butonul HyperVisions. Aici veți găsi tururi atent gândite în jurul unor teme de interes. Acestea pot fi legate de îngeri, epifanii sau ceea ce organizatorii numesc „viziunea interculturală”.
Sală de expoziție din Muzeul Național al Naturii din cadrul Institutului Smithsonian. Sursă imagine: Unsplash – Roberto Nickson / Licență Unsplash
3. Muzeul Național de Istorie Naturală, Washington D.C., SUA
Institutul Smithsonian din Washington D.C. găzduiește unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Mă refer desigur la Muzeul Național de Istorie Naturală. În prezent, acesta oferă o experiență online interactivă a întregii expoziții. Este o fereastră către minunata colecție expusă între acești pereți.
Turiștii virtuali sunt poftiți în rotunda. Din acest spațiu circular puteți începe tururile care vă vor duce prin fiecare încăpere a muzeului. Acestea includ Sala Mamiferelor, Gradina Insectelor, Dinozaurii sau Sala Paleobiologiei. Exponatele excepționale pot fi văzute într-un mod interactiv, grație experienței de 360 de grade de mișcare.
Biblioteca Muzeului Rijksmuseum. Sursă imagine: Unsplash – Will van Wingerden / Licență Unsplash
4. Rijksmuseum, Amsterdam, Olanda
Dacă spui Rijksmuseum spui automat și Rembrandt. Asta pentru că muzeul adăpostește o colecție numeroasă de opere aparținând celebrului pictor. Alături de acestea sunt multe opere de artă ale clasiciștilor olandezi, exponate de origine asiatică și o suită de tacâmuri de argint și veselă din porțelan datând din secolul 17.
Varianta virtuală a muzeului a fost gândită pe principiul Street View de la Google. Este găzduită pe platforma de Artă și Cultură a companiei americane. Aceasta oferă vizitatorului un tur clasic printre exponate. Însă ideea este dusă mai departe prin expozițiile online. Acestea sunt un adevărat deliciu pentru orice persoană pasionată de artă.
Sală de expoziții uriașă a Muzeului de Istorie Naturală. Sursă imagine: Unsplash – Joshua Rawson-Harris / Licență Unsplash
5. Muzeul Național de Istorie Naturală, Londra, Regatul Unit
Ce au în comun uriașul Diplodocus cu pasărea Dodo? Dar plantele cu fluturii sau cristalele gigant cu specimenele ciudate aflate în recipiente cu formaldehidă? În mod normal nimic. Dar nu și la Muzeul Național de Istorie Naturală din Londra. Acesta conține o vastă colecție impresionantă, foarte populară atât în rândul britanicilor cât și al turiștilor.
Acum vă puteți plimba pe coridoarele virtuale ale muzeului grație tehnologiei Street View de la Google. Un mic pont. Nu uitați să vă uitați în sus din când în când. Puteți descoperi astfel uriașul schelet de balenă numit Hope (Speranță). Lung de 25 metri, acesta este suspendat deasupra încăperii principale a muzeului.
Coridor din Muzeul Vaticanului. Sursă imagine: Unsplash – Egor Myznik / Licență Unsplash
6. Muzeul Vaticanului, Vatican
Statul Papal are o colecție uriașă de obiecte de artă. Aceasta a fost prima dată reunită într-o amenajare dedicată acum mai bine de 300 de ani. În prezent, colecția este găzduită în Muzeul Vaticanului. În construcția monumentală sunt expuse picturi, sculpturi, statui, hărți și cărți vechi. Multe dintre acestea datează chiar de pe vremea Imperiului Roman.
Toate acestea sunt disponibile pentru a fi văzute și online. Aveți posibilitatea de a cutreiera curțile frumoase ale cetății și sălile de expoziție ale acesteia. Numărul lor este impresionant, iar suprafața disponibilă este de-a dreptul fascinantă. Cireașa de pe tort este Capela Sixtină. Opera lui Michelangelo poate fi astfel admirată în liniște, fără forfota creată de hoardele de turiști.
Vedere prin ceasul Muzeului Orsay. Sursă imagine: Unsplash – Hannah Busing / Licență Unsplash
7. Muzeul Orsay, Paris, Franța
Franța este închisă vizitatorilor datorită procesului de combatere a pandemiei COVID-19. Ce ziceți în schimb de o escapadă virtuala la Paris? Nicăieri altundeva decât la Muzeul Orsay. Această clădire uriașă adăpostește cea mai mare colecție de opere ale curentelor impresionist și post-impresionist din lume.
Interesanta fațadă a Centrului Georges Pompidou. Sursă imagine: Unsplash – Denys Nevozhai / Licență Unsplash
8. Centrul Georges Pompidou, Paris, Franța
Centrul Georges Pompidou poartă numele unui fost președinte francez aflat în funcție între 1969 și 1974. Acesta găzduiește cea mai mare colecție de artă contemporană din Europa și a doua cea mai mare din lume.
În total vorbim de peste 12.000 de obiecte de artă. Printre acestea se află cele ale unor artiști precum Kandinsky, Dali sau Valadon. Din păcate nu dispune de un tur virtual în adevăratul sens al cuvântului. Însă muzeul a creat o mulțime de filmulețe pe canalul său de YouTube, întocmai pentru a suplini această lipsă.
Schelet de dinozaur în Muzeul de Istorie Naturală din Bruxelles. Sursă imagine: Unsplash – Michael Van Kerckhove / Licență Unsplash
9. Muzeul de Istorie Naturală, Bruxelles, Belgia
Muzeul de Istorie Naturală din Bruxelles a fost inaugurat în 1846. Acesta are un superlativ la care nu cred ca v-ați aștepta. Este muzeul cu cea mai mare încăpere dedicată dinozaurilor din lume. În total, 30 de schelete de Iguanodon sunt expuse în acest spațiu.
Pentru digitalizarea colecției, muzeul a intrat în parteneriat cu Google. Acesta oferă cinci tururi ghidate: Tur Ghidat la 360 de Grade, Iguanodonii din Bernissart, De la Salehanthropus la Homo Sapiens, Peste 250 de ani de Istorie Naturală și Trecut, Prezent și Viitor: Minunile Evoluției. Vizionare plăcută!
Piramida-intrare a Muzeului Luvru. Sursă imagine: Unsplash – Bharat Patil / Licență Unsplash
10. Muzeul Luvru, Paris, Franța
Muzeul Luvru este unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume. În același timp, este și unul dintre cele mai reprezentative monumente din Paris. Acesta oferă tururi virtuale gratuite ale unora dintre cele mai importante și mai căutate expoziții ale sale.
Folosiți-vă de experiența 360 de grade pentru a explora sălile care conțin exponate din Egiptul Antic sau operele lui Michelangelo. Vă atrage atenția unul dintre obiectele colecției? Galeria interactivă vă permite să dați click pe acesta pentru a primi informații detaliate.