CIPRU

CIPRU - ZIUA 2

CANIOANE, CASCADE ȘI DRUMURI PRIN MUNȚI

Pentru a doua zi stabilisem să explorez regiunea Paphos. Sunt multe obiective naturale interesante în zonă, iar drumul dintre ele este foarte frumos ca peisaj.

Astfel, am făcut planul, am găsit o agenție locală, am ales mașina și am plecat la drum. Nu a fost ieftin, dar o să vezi că merită să închiriezi o mașină pe insulă.

Am avut parte de o zi plină. Am vizitat sălbaticul Canion Avakas, după care am continuat pe un drum superb peste culmile Munților Trodos, ca în final ziua să se încheie cu descoperirea Cascadei Millomeris.

Este bine să planifici traseul și obiectivele din timp pentru a ajunge la cât mai multe, însă chiar și cele câteva pe care le-am văzut mi-au oferit o experiență frumoasă și mi-au creat dorința de a reveni.

Excursie organizată pe cont propriu.

EXCURSIE ORGANIZATĂ ÎN 3 OCT 2021

Nu planificasem să închiriez o mașină în Cipru. Au prețuri foarte mari, în opinia mea. În plus, pe website-urile de închirieri se specifica foarte clar că nu închiriază doar pentru o zi, cât aveam eu nevoie. Dar am zis totuși să încerc la o agenție locală, pentru ca de regulă poți obține condiții mai bune. Multe dintre agenții sunt pe Bulevardul Tombs of the Kings, de-a lungul litoralului. Dacă te plimbi pe aici este imposibil să nu găsești ce te interesează. Totuși, nu a fost ușor să conving pe cineva să îmi închirieze numai pe o singură zi. De regulă minimul este 2-3 zile.

Am ajuns în sfârșit la SMC Savvides Car Rentals unde am negociat 73 EUR pentru o Suzuki Splash cu cutie automată, asigurare CASCO și șofer adițional. Prețul a fost asemănător cu cel găsit pe agregatoarele online. Nu am avut probleme pe drum sau la predare. De fapt, predarea a fost chiar foarte ușoară, ținând cont că am lăsat cheile la hotel și reprezentantul agenției a venit apoi și a ridicat mașina.

Dacă dorești să închiriezi o mașină trebuie să știi că în Cipru se conduce pe stânga. Avantajul unei mașini închiriate este că are un număr de înmatriculare special de culoare roșie. Astfel șoferii ciprioți știu să conducă mai prudent în jurul tău. Îți recomand o mașină automată, ca să nu te chiui schimbând vitezele cu stânga. Eu am condus pe cutie manuală în Malta și a fost OK, deși un pic ciudat. Apoi, este important să reții două reguli: te uiți mereu în dreapta la intersecții, iar în sensul giratoriu intri prin stânga lui. În rest menții banda și ești atent la drum. Ciprioții circulă decent. Nu ai de ce să îți faci griji.

LUMEA SĂLBATICĂ A CANIONULUI AVAKAS

După un drum de coastă foarte spectaculos, am ajuns la primul obiectiv al zilei, Canionul Avakas. La numai 16 km nord de Paphos, în Peninsula Akamas, apele Râului Avakas au sculptat în relieful calcaros un canion deosebit de spectaculos, care seamănă pe alocuri cu Wadi al Mujib, din Iordania. Este traseul perfect pentru iubitorii de natură și drumeții. Poți ajunge aici cu orice mașină, deși ultimii kilometri de drum nu sunt asfaltați și va trebui să mergi cu atenție. La capătul acestuia există o parcare amenajată care marchează începutul traseului. Acesta are o lungime de 3 km, însă poți să parcurgi ce distanță dorești, deoarece tot pe aici te vei întoarce.

Îți recomand totuși să explorezi până treci de zona unde canionul se îngustează, aceasta fiind cea mai interesantă. Eu am mers aproape întreaga distanță și am observat ca după ce valea se lărgește își pierde mult din farmec. În ceea ce privește dificultatea, traseul este unul relativ ușor, neavând diferențe mari de nivel. Este totuși necesar să pășești cu atenție deoarece există destule suprafețe alunecoase. De asemenea, încearcă să nu alergi prin canion deoarece în această vale trăiesc capre sălbatice și le vei speria, cu rezultate neprevăzute.

Per total, este un obiectiv natural tare interesant și merită vizitat, în special dacă ai închiriat o mașină, mai ales în zilele toride când vei aprecia răcoarea pe care o vei găsi în canion. Dacă ești o persoană activă te vei bucura de mișcare și de porțiunile uneori tehnice de cățărat pe bolovani. Este important totuși să îți aloci măcar două ore pentru a îl explora fără grabă.

TRANSTRODOS, DRUMUL CARE URCĂ SPRE MUNTELE OLIMP

Cu siguranță ciprioții nu au denumit Transtrodos drumul pe care urmează să îl descriu. De fapt nu este un sigur drum, ci o succesiune de mai multe drumuri, locale, regionale și naționale. Însă au un lucru în comun, acela că traversează întreaga latură vestică a Munților Trodos, cel mai mare lanț muntos din Cipru. Eu am dat din nimereală peste acest traseu. Căutam un drum de la Băile Afroditei către Cascada Millomeris. Astfel Google Maps îți sugerează două variante: drumul de coastă, mai rapid și majoritar pe autostradă și drumul prin munți, mai lent, dar mai spectaculos. Când am decis traseul am speculat că prima variantă ar fi fost plictisitoare ca peisaj, așa că am mers pe intuiție și nu am greșit.

Drumul este foarte pitoresc și oferă niște peisaje absolut superbe, în special în a doua parte când urcă prin munți. Altitudinea nu este niciodată prea mare, eu măsurând un maxim de 1.200 m în cel mai înalt punct. Însă dacă îți place să conduci este traseul perfect. Drumul trece pe lângă podgorii uriașe, prin centrul multor sate adormite unde localnicii stau la o șuetă și tot urcă și coboară în niște serpentine cu priveliști deosebite. Merită cele 2h pe care le vei aloca pentru a îl parcurge în întregime,  lungimea acestuia fiind de aproape 92 km.

Condu prudent, mai ales dacă ești pentru prima dată într-o mașină cu volan pe dreapta, drumurile destul de înguste necesitând o oarecare atenție, chiar daca sunt slab tranzitate. De asemenea, este important să ai suficient combustibil în rezervor deoarece sunt porțiuni de zeci de kilometri fără o benzinărie. Calitatea asfaltului este bună, drumul putând fi parcurs cu orice tip de mașină. Dacă la un moment dat ți se indică intrarea pe vreun drum de pământ mai verifică harta deoarece sunt alternative asfaltate în apropiere.

Traseul începe din Polis, oraș turistic aflat pe coasta nord-vestică a Ciprului. Acesta urmează o perioadă drumul B8, în direcția Paphos. În dreptul localității Stroumpi, faci stânga pe drumul E703 până la Polemi, apoi dreapta spre Letymvou unde intri pe E702. Continuă prin Kourdaka, fă dreapta spre Amargeti, după care vei intra pe sectorul cel mai spectaculos al traseului. După toate serpentinele din munți intră pe drumul F617 în dreptul orașului Kelokedara, drum pe care îl continui prin Salamiou, Mesana, Arminou, Filousa, urmând ca la Agios Nikolaos să intri pe drumul F615. Această ultimă porțiune este și ea foarte frumoasă și oferă niște puncte de belvedere deosebite. În Mandria vei face stânga și vei intra pe drumul E825, vei trece prin Kato Platres ca apoi să ajungi în final în Pano Platres, localitatea unde se află cascada. Aici te afli deja la poalele Muntelui Olimp.

MILLOMERIS, CASCADA ASCUNSĂ ÎN MUNTE

Ultimul obiectiv al zilei a fost Cascada Millomeris. Situată pe cursul Râului Kryo Nero, cascada are o înălțime de numai 15 m, însă compensează prin frumusețea cadrului natural care o înconjoară. Imaginează-ți cum pășești pe pasarele suspendate, printre pereții înguști ai canionului, pentru ca mai apoi să ajungi la cascada înconjurată de pereți drepți și flancată de copaci înalți cu rădăcini în forme care mai de care mai ciudate. De aceea am și supranumit-o „cascada ascunsă în munte”. O auzi de la distanță, dar nu o poți vedea decât de foarte aproape, direct din canionul în care se află.

Denumirea acesteia vine cel mai probabil de la cuvântul grecesc „millos” care înseamnă ud, combinat cu cuvântul „meros” care înseamnă loc, ceea ce s-ar traduce prin loc umed, un nume destul de sugestiv pentru o cascadă. Pentru a ajunge aici, am parcat în centrul localității Pano Platres. La intrarea pe traseu ai un panou care îți arată pe unde ar trebui o iei pentru a ajunge la cascadă. Ai de mers cam 1 km. Inițial cobori pe lângă niște case, ajungi la un pod frumos de metal aflat la baza văii, unde faci dreapta și urmezi cursul râului. La un moment dat vei vedea că poteca urcă spre stânga, unde ai un punct de belvedere foarte bine poziționat, după care începe să coboare spre o construcție aflată pe un drum mai jos de tine. De la acea construcție nu mai ai mult până ajungi la intrarea în canion. 

Accesul este gratuit și nerestricționat. Eu de exemplu am ajuns la asfințit, când nu mai erau turiști în zonă. Îți recomand să aloci cam 1-1.5 h pentru a te bucura de natura de aici. Vei vedea că este un loc deosebit de liniștit, care te va face să nu îți dorești să pleci. Dacă te tolănești pe o rădăcină și închizi ochii ascultând șuieratul ritmic al apei s-ar putea să și adormi. Din păcate însă, apa este mult prea rece pentru o baie, însă ar fi fost genial să existe această posibilitate. Totuși, dacă ai circulația bună, poți să îți înmoi picioarele obosite câteva minute pentru a scăpa de eventualele dureri.

Lasă un răspuns