IRLANDA

Dublin, un oraș la fel de prietenos ca un pub irlandez

5 – 8 noiembrie 2021
Dublin, Irlanda, Europa

Am ajuns în Irlanda. Un scurt city break pentru a vedea care este treaba cu această insulă atât de intrigantă. Teren propice pentru scenele din Game of Thrones, sursa berii Guinness și a spiridușilor, Irlanda este în primul rând o țară cu o natură superbă. Dacă întrebi un irlandez, îți va spune să fugi din Dublin, pentru că nu ai ce vedea. Dar eu cred că orașul are totuși multe de oferit călătorului. De la străduțele pietonale din Temple Bar, la aleile verzi ale Trinity College și până la clădirile moderne de pe Grand Canal, capitala are o mulțime de locuri de descoperit. Adaugă la acestea barurile irlandeze unde berea curge în râuri și căldura cu cate te întâmpină locuitorii și s-ar putea ca un city break aici să fie ceva despre care vei povesti cu plăcere mulți ani.

Cum ajungi în oraș

Ieși din Aeroportul Dublin – Terminal 1 și te uiți în stânga. Vei vedea stațiile autobuzelor expres. Acestea merg repede și au puține opriri. Bilete pot fi achiziționate de la punctele de vânzare din stație (cash și card) sau din autobuz (cash). Șoferii acceptă numai monede, în cantități exacte. Nu se dă rest. Primești în schimb un voucher care poate fi preschimbat în bani la biroul central.

Eu am mers cu 700 până pe O’Connell Street (cost – 8 €). Alternativ, poți merge cu 16 (cost – 3,30 €), pe aceeași rută. Stația este pe cealaltă parte a clădirii pe care o vezi în fața ta, la ieșirea din terminal. Are însă foarte multe opriri și merge încet. Merită încercat dacă nu te grăbești și vrei să vezi cum este acest traseu cu un autobuz supraetajat.

Unde te cazezi

Dacă poți, îți recomand în centru, pentru a fi aproape de toate locațiile de interes. O’Connell Bridge este o zonă numai bună în acest sens. Este relativ liniștită, bine conectată și aproape de cele mai bune baruri. Nu te aștepta să fie ieftin. Dublin este un oraș cu prețuri în general destul de mari. Calculează-ți un buget de minim 150 lei pe noapte.

Dacă nu te deranjează să dormi cu alți străini în cameră, Abbey Court Hostel poate fi o opțiune bună. Situat chiar pe malul Râului Liffey, acesta este curat, liniștit și cu un staff deosebit de prietenos. Dispune de spații de luat masa, pentru distracție, însă băile sunt la comun. Vei avea șansa să interacționezi cu oameni din toate colțurile lumii, iar asta s-ar putea sa se dovedească deosebit de interesant.

Unde bei un Guinness bun

Ai fi tentat să zici: la berăria Guinness, desigur. Însă, conform unui prieten din Dublin, aceasta este o mare capcană pentru turiști. Cea mai faină atmosferă este în cartierul Temple Bar. Seară de seară, irlandezii ies să petreacă și însuflețesc locul prin voioșie și ciocnitul celebrelor beri. Poți ocoli fără grijă Temple Bar Pub în acest fel evitând cozile uriașe și prețurile relativ mari.

De cealaltă parte a râului, pe Mary Street, poți găsi un local foarte interesant: The Church Cafe, o cafenea în interiorul unei foste biserici din secolul 17 care arată tare fain pe interior. Aici se mănâncă și se bea bine și poate fi o alternativă mai ieftină la Temple Bar. Vei găsi mulți localnici discutând degajat, iar pe fundal vei auzi muzică irlandeză de cea mai bună calitate.

VINTAGE TEA TRIPS

Explorează orașul savurând o ceașcă de ceai, în compania ritmurilor de jazz ai anilor 1950.

LOST LANE PUB

Unul dintre cele mai noi localuri din Dublin, un pub cu muzică live și o selecție bogată de cocktail-uri interesante.

Traseu recomandat #1

Ha’penny Bridge – Temple Bar – Christ Church
Cathedral – St. Audoen’s Church – St. Patrick’s
Cathedral – Dublin Castle – City Hall

Ha'penny Bridge

Inițial, Râul Liffey putea fi traversat numai cu mici ambarcațiuni, deseori aglomerate. Până în 1816 când se inaugurează acest frumos pod metalic. Pentru a îl trece, locuitorii din Dublin trebuiau să scoată din buzunar o jumătate de penny, de aici venind numele acestuia.

Primul, și în mod curios singurul pod pietonal din oraș până în 1999, acesta are o lungime de 43 m și leagă în esență O’Connell Street de Temple Bar.

Temple Bar

Descris deseori drept cartierul boem al orașului Dublin, Temple Bar este poate una dintre cele mai ofertante locații din capitală. Există o mulțime de opțiuni pentru a te distra, a mânca și a te delecta cu noi expoziții de artă. Iar dacă ești în căutare de melodii tradiționale irlandeze, află că acesta este kilometrul zero pentru concerte live de acest gen.

Cel mai probabil numele imită un district din Londra, având în vedere că Irlanda la vremea dezvoltării cartierului era sub dominație britanică.

Christ Church Cathedral

Situată în zona medievală a orașului, Christ Church Cathedral este renumită pentru eleganța arhitecturii. Construită în 1030 de către regele tribului de nordici din Dublin, catedrala deține una dintre cele mai mari și mai vechi cripte din insulele britanice.

Este cea mai veche clădire din oraș, adăpostind între pereții săi artefacte care au o valoare inestimabilă, culese de-a lungul a aproape o mie de ani de istorie.

St. Audoen's Church

Rămânem în cartierul medieval pentru încă o vizită în trecut: St. Audoen’s Church. Aceasta este singura biserică parohială medievală rămasă în Dublin.

Dedicată Episcopului de Rouen, biserica era de importanță crucială pentru oraș. Aici se pronunțau decretele papale și tot aici aveau loc pedepsele publice.

St. Patrick's Cathedral

Nu cred că este cineva care să nu fi auzit de celebrul Saint Patrick, ocrotitorul Irlandei. Catedrala dedicată acestuia a fost construită între 1220 și 1260 și este una dintre puținele clădiri medievale rămase în Dublin.

Este catedrala națiunii irlandeze și totodată cea mai mare din țară. Iar un lucru interesant legat de ea: autorul operei Călătoriile lui Gulliver, Jonathan Swift, a fost decan al școlii catedralei și este îngropat aici.

Dublin Castle

Aflat în inima districtului istoric, Dublin Castle este una dintre cele mai importante clădiri ale orașului. Construit pe ruinele unui fort galic și apoi ale unei fortificații vikinge, castelul a servit drept scaunul puterii britanice în Irlanda, între 1204 și 1922.

În interior se pot vizita apartamentele de stat, locul unde se desfășoară vizite oficiale, investiri in funcție pentru președinte și alți demnitari, expoziții și alte evenimente. Afară are o curte interioară înconjurată de clădiri somptuoase, iar în spate sunt grădinile orașului, de un verde crud și frumos ornamentate.

City Hall

Clădirea primăriei este un exemplu de arhitectură specifică orașului Dublin. Construită între 1769 și 1779, aici a fost inițial Bursa Regală, iar clădirea încă păstrează acel farmec al vremurilor de mult apuse.

Vizitatorii pot vedea Rotunda, sala centrală unde zilnic treceau pașii a sute de negustori aflați în drum spre o nouă afacere. Deasupra, un uriaș dom de sticlă veghează asupra statuilor și picturilor murale frumos decorate, iar pe podea se poate vedea un mozaic ce reprezintă sigla orașului.

Enigma perfectă ar fi să traversezi orașul Dublin fără să treci pe lângă un singur pub.

James Joyce

Traseu recomandat #2

O’Connell Bridge – General Post Office – The Spire – The Customs House – The Famine Memorial – Samuel Beckett Bridge – Grand Canal – Trinity College – St. Stephen’s Green Park

O'Connell Bridge

Cu balustrade din marmură, ghirlande și stâlpi de iluminat în stil parizian, acest pod fermecător leagă O’Connell Street de zona Trinity College. Inaugurat în 1880, înlocuiește un pod mai vechi aflat într-o stare precară.

Poartă numele lui Daniel O’Connell. Acesta a fost un parlamentar și lider catolic din secolul 17. Supranumit și Eliberatorul, el a avut un rol crucial în conturarea unui stat irlandez independent.

General Post Office

Puțin mai sus pe O’Connel Street găsim General Post Office, o clădire istorică ridicată în 1814, care încă mai funcționează ca oficiu poștal, la mai bine de 200 de ani de la inaugurare.

Aceasta este de importanță semnificativă, fiind locul unde, în 1916, s-au baricadat în final rebelii irlandezi care încercau să înlăture stăpânirea britanică asupra țării. Mărturie stau urmele de gloanțe care încă se pot vedea pe unele din coloanele fațadei.

The Spire

The Spire este un monument al eleganței tehnicii. Cu o înălțime de 120 m, îți întoarce privirea oriunde te-ai afla în Dublin. Construcția de inox este ca o suliță ce pornește din mijlocul O’Connell Street și ajunge sus în nori.

Este cea mai înaltă structură din oraș, însă apariția ei a fost criticată de unii dintre locuitori, iar în prezent are o mulțime de porecle amuzante, tipic irlandeze.

The Customs House

The Famine Memorial

Lasă un răspuns