Detalii

Locatie
Mitzpe Ramon, in Desertul Negev, regiunea de sud, Israel

Program
Obiectiv aflat in aer liber, deschis 24/7
Program pentru Centrul pentru Vizitatori

Pret
Obiectiv aflat in aer liber, cu intrare gratuita si fara restrictii
Tarife acces pentru Centrul pentru Vizitatori

Website
parks.org.il

Harta

Inainte de excursia din iunie 2019, in mintea mea, Israelul era o tara cunoscuta mai degraba pentru istoria sa bogata si tumultoasa, care se intinde pe parcursul a catorva mii de ani. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care am decis sa vizitez acest tinut, pe langa biletele ieftine pe care le tot afisa WizzAir peste tot in mediul online. Insa eu iubesc natura si peisajele frumoase si imi doream sa combin istoria cu un circuit de masina care sa le includa si pe acestea.

Ca sa fiu sincer, nu ma asteptam sa gasesc ceva ca Makhtesh Ramon in cautarile mele. Eu credeam ca intreaga regiune este oarecum plata si lipsita de obiective naturale interesante de vazut. Cu exceptia Marii Moarte desigur, despre care deja stiam si o aveam pusa pe lista.

Nu a fost nevoie decat de o imagine ca sa ma activeze instant si sa ma faca sa pun imediat acest crater pe lista locurilor de vazut in excursia din Israel. Mai mult, am planificat ruta unei intregi zile in mod special, ca sa pot ajunge sa admir acest peisaj spectaculos, chiar daca a necesitat o ocolire fata de traseul initial. Dar va spun ca a meritat fiecare ora in plus petrecuta la volan. Si veti vedea in curand de ce.

Acesta nu este un crater

Pare contraintuitiv sa spun asta nu? Cu siguranta, numele sau in limba engleza asa se traduce, dar daca ii spunem crater ar insemna ca acesta s-ar datora impactului unui obiect extraterestru urias sau ca este rezultatul activitatii vulcanice. Insa nimic din toate acestea nu s-a intamplat aici. Cuvantul makhtesh in limba ebraica se refera de fapt la o vale formata prin eroziune.

Situat in partea sudica a Israelului, mai exact in Desertul Negev, Makhtesh Ramon este cea mai mare formatiune geologica de acest fel din lume. Ca sa va dati seama cat este de mare trebuie sa stiti ca are 40 km lungime, intre 2 si 10 km latime si 500 m adancime. Acesta s-a format acum mai bine de 220 milioane de ani, cand apele oceanului planetar s-au retras, iar procesul de eroziune a putut sa inceapa.

Astazi, Makhtesh Ramon este parte componenta a celui mai mare parc natural din Israel, denumit Rezervatia Naturala Ramon. In functie de timpul tau, poti sa explorezi acest peisaj spectaculos pe jos, de pe bicicleta sau din masina. Insa daca esti pe fuga, asa cum am fost eu, atunci se merita si sa il privesti de sus, de pe una dintre platformele de observatie.

Pe marginea prapastiei (1)

Dupa o cautare temeinica pe internet, am vazut ca cel mai bun loc pentru a admira Makhtesh Ramon este orasul Mitzpe Ramon, aflat in partea sudica a tarii. Acesta este de fapt, punctul principal de acces si locatia centrului pentru vizitatori. Eu insa nu am dorit sa vad acest centru, in schimb optand sa conduc pana la iesirea sudica a orasului. 

Acolo am gasit o parcare, unde am putut lasa masina in siguranta. Nu am vrut sa urc cu ea pe drumul pietruit, care duce spre marginea prapastiei, Honda Civic pe care o aveam inchiriata nefiind atat de inalta pentru acest drum neamenajat. Dar daca ai o alta masina poti incerca. Eu am ales sa merg pe jos, deoarece nu este o distanta prea mare. In scurt timp eram deja la platforma de observare. Cand am ajus eu dupamasa, nu era nimeni pe aici.

Asa ca am avut o vreme tot acest peisaj minunat numai pentru mine. Si au iesit niste poze foarte faine din aceasta zona. Iar daca nu iti este frica de inaltime, sau de ocazionalul vant puternic, poti urca pe Muntele Camilei, un varf stancos peste care este instalata o platforma de lemn. Daca il privesti din anumite unghiuri, acesta seamana cu o camila care sta jos, de unde provine si numele sau. Nu ai cum sa il ratezi, deoarece il vei vedea in timp ce te indrepti spre platforma de observatie aflata pe marginea craterului.

Pe marginea prapastiei (2)

Mi-a placut foarte mult vederea panoramica, la 360 de grade, pe care o ai stand pe platforma de pe Muntele Camilei. Un ultim punct de belvedere, de unde poti admira peisajul, este platforma situata intre acesta si centrul pentru vizitatori. Este perfecta daca vizitezi craterul intr-o zi torida de vara, deoarece este singura acoperita.

Cand am ajuns in dreptul ei, aceasta era plina cu copiii din oras, care se bucurau de umbra oferita de platforma. Am decis sa nu ii deranjez, fiind singurul turist din zona. Cateodata este important sa nu te bagi in sufletul comunitatii locale doar pentru o poza. Este adevarat ca am ajuns si intr-o zi libera pentru israelieni. Nu cred ca este asa de fiecare data. In continuare, am dat o fuga pana la centrul pentru vizitatori, in ideea de a vedea daca merita sa intru.

M-am uitat putin pe afara si am citit cateva review-uri pe Google Maps. Mie mi s-a parut oarecum interesant, dar nu atat de mult incat sa ma faca sa vad ce este inauntru. Spun asta si in contextul in care a trebuit sa imi evaluez bine timpul petrecut aici. Mult mai fascinanta mi s-a parut privelistea pe care o poti avea din stanga centrului pentru vizitatori. De aici vezi partea nordica a vaii, cu Drumul National 40 care coboara in serpentine pana pe fundul ei si continua spre est.

Conducand pe fundul oceanului

Am spus mai devreme ca poti merge cu masina prin aceasta vale. Nu trebuie decat sa continui pe Drumul National 40, pe care poti intra inapoi in apropiere de centrul pentru vizitatori. Atentie la coborare, deoarece urmeaza cateva serpentine stranse, care nu trebuie negociate cu viteza mare. Odata ajuns pe fundul vaii, drumul continua aproape drept pana pe celalalta parte, pret de 10 km, urmand sa urce din nou peretele abrupt al craterului.

Conducand prin acest tinut arid si batut de soare, cu greu mi-as fi putut imagina, ca in urma cu milioane si milioane de ani, aici te-ai fi aflat in adancurile oceanului. La inceput, valea iti da impresia ca esti pe planeta Marte, fiind lipsita de vegetatie si cu un sol de culoare rosiatica. Apoi, pe masura ce iti continui drumul, peisajul se schimba si seamana din ce in ce mai mult cu celebra Valea Mortii din SUA. Este pur si simplu acel gen de peisaj unde vrei sa te opresti din metru in metru pentru a face poze.

De aici poti merge mai departe prin Desertul Negev sau te poti intoarce la Mitzpe Ramon. Daca doresti sa continui, ai grija sa dispui de suficient combustibil, deoarece nu sunt benzinarii prin apropiere. Partea buna este ca drumul este impecabil, iar peisajul de vis. Urmatoarea mea oprire a fost la Muntele Sodom, pe malul Marii Moarte, aflat la o distanta de doua ore de Mitzpe Ramon.

Lasă un răspuns